Tekstikenttä muuttujan arvon syötteenä

Henkilötunnus -sovellus

Kun haluaa tehdä vuorovaikutteisia GeoGebra sovelluksia, niin tarvitaan menetelmiä, millä käyttäjän antamat arvot muutetaan GeoGebran muuttujan arvoiksi. Usein apuna käytetään liukua. Toinen tapa on käyttää tekstikenttää.

Tehdään esimerkkinä pieni sovellus, joka ottaa syötteekseen suomalaisen henkilötunnuksen numerot ilman viimeistä merkkiä ja välimerkkiä. Ohjelma päättelee hetun omistajan sukupuolen ja viimeisen merkin.

Jos henkilön henkilötunnus ilman viimeistä merkkiä ja välimerkkiä on 241245313, niin sukupuoli selviää siitä, että kyseinen 9 numeroinen luku on pariton eli henkilö on mies. Tarkistusmerkki päätellään jakamalla kyseinen luku 31:llä. Jakojäännös määrää merkin oheisen taulukon mukaan.

Avataan GeoGebra 5. Luodaan muuttuja nimeltä hetu ja annetaan sille arvo. Kirjoitetaan syöttökenttään

hetu = 241245313

Tekstikenttä saadaan aikaiseksi Tekstikenttä-työkalulla. Valitaan se ja klikataan Piirtoalueelle sopivaan kohtaan. Valintaikkunaan kirjoitetaan haluttu teksti

Anna hetu ilman viimeistä merkkiä ja välimerkkiä lukuna:

ja valitse kohtaan Linkitetty objekti: hetu = 2412…

Sukupuoli tutkitaan parillisuuden avulla. Komento Jakojäännös(m, n) tuottaa jakojäännöksen kun m jaetaan n:llä. Totuutta tutkittaessa tarvittava totuusmerkki on GeoGebrassa ”==” tai ”≟”.

sukupuoli = Jos(Jakojäännös(hetu, 2) == 1, "mies", "nainen")

Tarkistusmerkkiä varten luodaan lista merkeistä.

merkkilista = {"0", "1", "2", "3", "4", "5", "6", "7", "8", "9", "A", "B", "C", "D", "E", "F", "H", "J", "K", "L", "M", "N", "P", "R", "S", "T", "U", "V", "W", "X", "Y"}

Tarkistusmerkki määritellää jakojäännöksen avulla ja se poimitaan edellisestä listasta Alkio-komennolla, joka poimii merkin oikeasta kohdasta.

tarkistusmerkki = Alkio(merkkilista, Jakojäännös(hetu, 31) + 1)

Palaute käyttäjälle luodaan Lisää teksti-työkalun avulla. Valitaan se ja klikataan piirtoalueelle tekstikentän alapuolelle. Muokkaa alueelle kirjoitetaan ”Olet”. Tämän jälkeen sukupuoli -muuttujan arvo valitaan Objektit-valikosta. Samalla tavalla tarkistusmerkki muuttujan arvo valitaan oikeaan kohtaan virkkeessä.

Näin sovellus onkin valmis. Esimerkkitiedosto löytyy GeoGebra-Materiaaleista osoitteesta https://ggbm.at/wxyee8zw

Lukija voi pohtia, keitä ovat henkilöt joihin esimerkin hetu viittaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: