3D -tulostus GeoGebralla tuotetusta mallista

Edellisessä tarinassani ”Dodekaedri 3D-tulostukseen GeoGebralla” kerroin miten loin GeoGebra 5:llä dodekaedrin, jonka tahkojen tilalla oli pentagrammit. Tulostaminen 3D-printterillä onnistuu GeoGebra 3D ohjelman avulla.

Tallennetaan ensin GeoGebra 5:llä tuotettu tiedosto GeoGebra Materiaaleihin. Luodaan tai avataan  3D kappaleen sisältävä Geogebra 5 -tiedosto. Tässä vaiheessa kannattaa piilottaa 3D-piirtoalueelta koordinaattiakselit, ruudukko ja xy-taso. Muuten ne tulevat mukaan 3D tulostukseen. Valitaan Tiedosto-valikosta Julkaise GeoGebrassa… Kirjaudutaan omilla tunnuksilla Materiaaleihin. Mikäli et halua tuotoksestasi julkista, niin valitse Näkyvyyden arvoksi Yksityinen. 

Tallennus tapahtuu oikean yläkulman Tallenna-kohdasta.

Klikataan GeoGebra-linkkiin selaimen ikkunassa eli siirrytään osoitteeseen https://www.geogebra.org. Klikataan sivulla kohtaan ”3D Kuvaajat”.

Kirjaudutaan omalle GeoGebra-tilille oikean yläkulman Kirjaudu-kohdasta. Vasemman yläkulman hampurilaisvalikosta valitaan Avaa. Mikäli kaikki on mennyt oikein, niin ensimmäisenä tiedostona näkyy vasta tallennettu tulostustesti. Muutoin tiedosto pitää hakea nimen avulla.

Kun tiedosto on avautunut GeoGebra 3D ohjelmassa se tallennetaan hampurilaisvalikon Tallenna piirtoalue -komennolla STL-muodossa. Oletuksena tiedosto tallentuu nimellä geogebra-export.stl Lataukset-kansioon.

Tallennettua GeoGebra mallia voi tarkastella, muokata ja tulostaa vaikkapa Ultimaker Cura-ohjelmalla. Ilmaisohjelmanvoi ladata osoitteesta https://ultimaker.com/en/products/ultimaker-cura-software. Kun geogebra-export.stl avataan Curassa, klikataan keltaiseen kappaleeseen. Tällöin kappaletta voi pyöritellä ja sen kokoa voi muokata. Oheisessa kuvassa malliin on lisätty tuet. Ohjelma on Layer view tilassa.

Mikäli 3D tulostin on yhteydessä ohjelmaan niin tulostuksen voi alkaa. Minifactorylta kesti vajaat 3 tuntia pentagrammidodekaedrin tulostaminen.

Kuvissa alkuperäinen tulostus tukien kanssa ja versio, jossa tuet on poistettu.

Eipä tämä nyt hirveän vaikeata ole. Taidanpa alkaa harrastella tätäkin.

Lisää luettavaa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: