otanhan minä jalustan- videon tuottamista pikaisella aikataululla

Itsenäisyysjuhlaviikonlopun perjantaiaamuna seitsemän pintaan Whatsuppiini kilahti viesti Hyllin musiikinopettajalta Eriikalta – koulussa on pieni hätä. Soitin. Hyllin ylioppilasjuhliin oli tilattu ammattilainen kuvaamaan ja julkaisemaan Hyllin itsenäisyysjuhla. Molemmat tekijät olivat sairastuneet koronaan.

alku

Vielä unihiekkaa silmissä kerroin, että onhan siellä henkilöitä koulussa, joilla olisi nyt näytön paikka. Pohdittiin myös mahdollisia naapurin lukiolaisnaapureita ja serkunpojanäitejä, jotka voisivat hoitaa asian. Ajattelin itse pitää oppituntini normaalisti kotoa koronaeristyksestä.

Kun olin juonut aamukahvini ja hieman ajatellut asiaa, niin päätin, että jos kerran Eriikka kantaa varsinaisen, niin otanhan minä jalustan. Toisaalta ylioppilaissa oli monta oman ryhmäni oppilasta ja esiintyjät olivat harjoitelleet juhlaa varten. Noiden oppilaiden takiahan tätä työtä tehdään. Soitin rehtori Jussille ja kerroin että lähden ajelemaan koululle. Ennen lähtöä ehdin laittaa Classroomviestin ensimmäisen tunnin oppilaille, että laskekaa jotain. Lähtiessä tarkistin, että kaikki on mukana, mutta silti unohdin oman kamerani jalustan. Matkalla muistin sen. Tiesin, että kuviksessa on parikin jalustaa, mutta aina ei voi olla varma, että löytyykö ne helposti. Päätin myös, että vaikka kuinka paljon tilanne kiukuttaisi, niin en kiukuttele oppilaille ja yritän pitää positiivista henkeä yllä itselläni ja koko tiimillä.

Olin koululla noin puoli kahdeksan. Jarno soitteli ja tarjosi apua, kerroin pyytäväni, kun tarvitsen. Kun pääsin koululle, niin pyysin Samia hakemaan kuviksesta jalustan. Juhlasalissa näin, että joku, luultavasti Jorma oli käynyt hakemassa kukkia koristeluun, Tarja oli koristelemassa puhujapönttöä ja lakkiaispöytää. Eriikka ja Jussi olivat jo valmiina juhlasalissa. Aloitin Meetin ekan tunnin oppilaille, kerroin tilanteesta. Samalla laitoin viestiä toisen tunnin oppilaille, että en ole paikalla opettamassa.

kuvaus

Sami auttoi näyttämön valaistuksen kanssa ja Jorma sammutti ilmastoinnin. Varsinaiseen kuvaukseen päästiin noin 8.50. Parin testivideon jälkeen saatiin Jussin tervetulotoivotus ja puhe purkkiin. Tässä vaiheessa huomasin, että kameran akku on lopussa. Onneksi minulla on kamerakassissa toinen akku ja laturi, niinpä pystyin kuvauksien aikana latailemaan akkuja sitä mukaa kun ne tyhjenivät. Jussin puhe onnistui ensimmäisellä otolla. Tässä vaiheessa kello oli 9.30.

Koska en harrasta videokuvausta, niin hankaluuksia tulee mm. siitä, että minulla ei ole kokemuksia aukon säätämisestä videon yhteydessä yms. eli on pakko käyttää automaattiasetuksia. Toisaalta en voi käyttää automaattitarkennusta, koska se aiheuttaa videoon ääniä, jos kamera tarkentaa. Olen tottunut tarkentamaan normiokulaarista, niinpä kuvan tarkentaminen pikkunäytöltä on haastavaa. Vanhaa Nikon 5100-kameraa ei ole varsinaisesti suunniteltu videokuvaukseen. Myöskään keväällä hankkimani mikrofoni ei ole maailman parhaasta päästä.

Sitten oli vuorossa ylioppilaiden lakitus ja Gaudeamus Igidur tämänkin saimme nauhoitettua ensimmäisellä otoksella. Kello oli 10.52.

Seuraavaksi kuvattiin ylioppilaiden puhe, sekin onnistui yhdellä otolla. Kuvauksen aikana huomasin, että olin rajannut kuvan hölmösti, kuvasin lähinnä puhujapönttöä, en Ainoa ja Miikaa. Tässä vaiheessa kello oli noin 10.05. Kun laulajat ja bändi valmistelivat esityksiään otin muutamia kuvia. Arvelin, että kuville voi olla käyttöä itse videossa.

Tiituksen flyygelillä soittama kappale meni ensimmäisellä otolla. Kello oli tässä vaiheessa 10.17, tajusin, että alkaa tulla kiire.

Karjalan kunnailla (2 ottoa), se englannikielinen kappale, jonka nimeä en muista ja Himlen i min famn ja Maammelaulu olivat tallennettuna 10.52. Näiden kuvan laatua en ehtinyt tarkistaa, sillä piti lähteä leikkaamaan. Vein Eriikan tuottaman ohjelman Jussille ja pyysin, että joku tekee aiheesta uutisen koulun sivuille.

leikkaus

Pääsin aloittamaan leikkaamisen noin 11.00. Siirsin videoklipit MacBookPro:lleni iMovie-ohjelmaan ja siirtelin ne paikoilleen. Tässä vaiheessa huomasin, että yksi laulutiedosto oli rikki, veikkaan, että koska akku oli ollut välillä aika tyhjänä, niin tiedosto oli vioittunut.  Myös Maammelaulun tarkennus oli ikävästi pielessä. Lisäsin videon tilalle ottamiani valokuvia. Jokaisen klipin alusta ja lopusta leikkasin pois omat höpötykseni ja lisäsin siirroksen, häivytys mustaan. Rajasin Ainon ja Miikan puheen paremmaksi, tietäen että aiheuttaa videoon rakeisuutta. Lopuksi lisäsin alku- ja lopputekstit. Tässä vaiheessa kello oli 11.45. Tarkistin vielä kerran alun, siirroksien reunat ja lopun, korjasin pari ylimääräistä äännähdystä, jotka vielä olivat jääneet huomaamatta alkuperäisessä leikkauksessa. Video oli reilut puoli tuntia, iMovie tallensi sen mp4-tiedsotoksi alle 10 minuutissa.

youtube

Aloin siirtämään tiedostoa koulun YouTube-tilille. Kun kirjauduin sivulle, niin YouTube oli saksankielinen. Jos Hylliä etsi YouTuben sisältä, niin käyttöliittymä pysyi saksalaisena. Kun hain sanoilla youtube helsingin yhteislyseo, niin päädyin suomenkieliselle sivulle. Aloin tiedoston siirron. Tässä vaiheessa Jarno tuli auttamaan minua, sillä olin jo aika väsynyt. En meinannut löytää edes iMoviesta tallentamaani mp4-tiedostoa. Jarno myös tiesi, että kaikista YouTuben ilmoituksista ei pidä välittää. Noin 12.10 Jussi kuulutti, videon saatavuus voi hieman myöhästyä. Klo 10.14 saimme lopulta toimivan YouTube-linkin, jonka lähetimme koulun opettajille. Samalla linkki julkaistiin koulun vanhoilla (nämä näkyivät Helsingin opetusverkossa varmaankin jonkin välimuistin takia) ja uusilla kotisivuilla (minä pääsin ulkomaailmaan Freedomen avulla). 

Klo 10.15 käytävältä alkoi kuulua videon ääniä. Peruskoulun opettajat näyttivät videon omilta koneiltaan oppilaille. Samalla tajusin, että olin unohtanut oman opetusryhmäni. Kun menin ryhmäni Meetiin, huomasin, että Jesse oli paikkaamassa poissaoloani, kiitokset siitä.

Tässä vaiheessa huokaisin helpotuksesta. Onnistuin. 

opetuksia

Tämä ei olisi onnistunut, elleivät esiintyjät olisi valmistautuneet esityksiinsä huolella. Toisaalta se, että minulla oli mielessäni jonkinlainen suunnitelma aikataulusta ja pidin kiinni siitä, mahdollisti tuotoksen ajallisesti. Myös se, että niin moni henkilö toimi avustajana auttoi. Jos olen unohtanut mainita jonkun tuotantoon osallistuneen nimen, niin pyydän anteeksi.

Päätin, että en enää ikinä kuvaa ”virallisia” videokuvauksia ainakaan näillä välineillä. Meille pitää hommata asialliset kuvausvälineet, kouluttaa oppilaista kuvaajia ja leikkaajia. Kannattaisi hankkia myös tehokas Mac ja siihen Final Cut-ohjelma. Toki iMoviella pystyy helposti tekemään tällaisia projekteja, mutta tiedän iMovien rajallisuuden oikeissa isommissa projekteissa.

Kotona huomasin, että olin sittenkin siirtänyt videon omalle YouTube-tililleni. Tämä pitää korjata lähipäivinä. Jonkun hylliläisen somehenkilön pitää ottaa haltuun tilin hallinnointi. 

Kirjoitin tämän lähinnä itselleni muistiinpanoksi. Ehkä tästä lukijakin voi jotain oppia.

Lopullinen video löytyy YouTubesta. https://youtu.be/Q9iNEhwR2DI

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: