pentagrammi tampereella?

Kuuntelin radiosta ”Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa” -ohjelmasarjaa. Ohjelmassa mainittiin, että Tampereen vanhat kirkot muodostavat pentagrammin, jos oikein muistan. Pakkohan asiaa on tutkia. Google löytää useampiakin sivuja, joissa asiaa käsitellään. Iltalehti on tehnyt aiheesta uutisenkin.

Menemättä sen syvemmin vapaamuurareihin ja heihin liittyviin salaliittoteorioihin, niin tarinoissa oli pari mielenkiintoista väitettä. 

  1. Jos Tampereen vanha kirkko keskipisteenä tekee ympyrän, jonka säde on 666 m, niin ympyrän kehälle sattuvat Tampereen vanhat kirkot.
  2. Vanhat kirkot muodostavat pentagrammin.

Tutkitaan väitteitä GeoGebran avulla. 

Otin kuvankaappauksen Tampereen keskustan kartasta siten, että sen leveydeksi (kartalla) tuli tasan kolme km. Sijoitin kartan GeoGebraan, siten että vasen alareuna oli origossa ja oikea alareuna pisteessä (30, 0). Merkitsin kirkot pisteinä: VA on Vanha kirkko, AL on Aleksanterin kirkko (rakennettu 1880–1881), FL on Finlaysonin kirkko (valmistui 1879), TU on Tuomiokirkko eli entinen Johanneksen kirkko (rakennettu 1902-1907) ja PAN Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaoksen kirkko eli ortodoksinen kirkko (1896–1899). Pisteitä merkitessäni zoomailin GeoGebrassa karttaa sen verran, että sain asetettua pisteet lähelle ristin muotoisten kirkkojen ristin keskustaa ja muissa keskelle kirkkoa. 

666 m:n teoria

Tutkitaan ensin tuota 666 m:n teoriaa. Piirretään VA keskipisteenä ympyrä, jonka säde on 6.66 GeoGebrassa eli kartalla säde on 666 m.

Aleksanterin kirkko on ympyrän kehällä. Tuomiokirkon nurkka taitaa olla myös ympyrän kehällä ja aika läheltä ympyrän kehä kulkee Ortodoksikirkkoakin. Myös Tampereen juna-aseman paikka näyttää mielenkiintoiselta. Finlaysonin kirkko on selvästi liian lähellä. 

Tutkitaan vielä noita kolmea kirkkoa, jotka ovat lähellä ympyrän kehää. Luodaan GeoGebralla ympyrä kolmen pisteen kautta käyttämällä pisteitä AL, TU ja PAN.

Ympyrän säteeksi tulee 6.61 eli maastossa 661 m. Voisi hyvinkin sanoa, että noiden kolmen kirkon läpi kulkee ympyrä, jonka säde on 666 m. Ympyrän keskipiste on kuvassa C, se on Keskustorilla. Pitääpä seuraavalla Tampereen vierailullani pistäytyä tuossa pisteessä.

Jätän lukijalle tehtäväksi pohtia, johtuuko tämä sattumasta, 1800-luvun kaupunkisuunnittelussa luodusta tietoisesta valinnasta vai jostain muusta.

pentagrammiteoria

Kuten kartasta näkee, ei pentagrammirteoriaan viittavia viittä vanhaa kirkkoa ole. On vain neljä tai oikeastaan kolme. Tai sitten jossain on Nalkalan kentän lähistöllä on salainen kirkko.

Piirretään GeoGebraan säännöllinen viisikulmio siten, että yhden sivun kärjet ovat TU ja PAN.

Tällä tavalla muodostetun pentagrammin kärjet eivät kulje muiden kirkkojen läpi kovin hyvin. Tuota salasista kirkkoa lähtisin etsimään Ratinan edustalla olevasta salmesta.

Dan Brown voisi sisällyttää tarinan johonkin tulevaan kirjaansa. Elokuvaversiossa Tom Hanks etsisi salaista kirkkoa ja joutuisi juoksemaan pahiksia pakoon musta makkara kädessään.

Loppupäätelmänä väittäisin, että Tampereella ei ole pentagrammia, jonka kärkinä on viisi vanhaa kirkkoa. 

Tarinaan liittyvä GeoGebra-tiedosto GeoGebra-tiedosto https://www.geogebra.org/m/hvqmsp8p


lähteet

https://www.is.fi/viihde/art-2000005649793.html

https://www.suomikuva.fi/vanhat-kartat-muut-kaupungit/

http://timomeriluoto.kapsi.fi/Sivut/Paasivu/KARTAT/Kaupunkikartat/Kaupunkikartat.html

https://www.sinikivi.com/sinikiven-paakirjoitukset/oudot-jutut/516-tampereen-esoteerinen-historia

https://ufohauta.jimdofree.com/k%C3%A4tketty-n%C3%A4kyville

https://www.washingtonian.com/2009/09/15/the-lost-symbol-dan-browns-pentagram-city/

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: