Kävelyreitti Bolognassa – Madonna di San Luca

Bolognan vierailullamme teimme parin tunnin kävelyn korkealla mäellä sijaitsevalle Madonna di San Lucalle. Lenkin aikana sai nauttia kauniista kirkosta ja upeista maisemista. Huonohkopolviselle reitin alussa oleva nousu Madonna di San Lucalle oli aika haastava.

Aloitimme reitin Arco Del Meloncellolta. Se on vanha jalankulkusilta jalkapallostadion Stadio Renato Dall’Aran eteläpuolella.  Jalankulkusillalta alkaa noin 2 km:n nousu historiallista pylväikköä Portico di San Lucaa pitkin Madonna di San Lucalle. Nousua tulee reilut 200 m eli kunnosta ja vauhdista riippuen kyseessä on reipas nousu tai sitten kärsimysnäytelmä. Jos aloittaa kävelyn Porta Saragozzalta kaupungin keskustasta, niin portaikoissa on yhteensä on 666 kaarta ja matkaa noin 3,5 km. Portaikko on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi.

.

Ensimmäinen kirkko mäen laelle on rakennettu noin 1000 vuotta sitten, nykyisen rakentaminen aloitettiin 1723. Kirkossa säilytetään neitsyt Marian ikonia, jonka kerrotaan olevan evankelista Luukaksen maalaama. Kirkkoa reunustavata pylväiköltä on hyvät näkymät Bolognan keskustaan ja ympäröivään maaseutuun.

Madonna di San Lucalta jatkoimme etelään asvalttitietä pitkin. Tie ja ja lähes koko loppureitti oli mukavasti puiden ja pensaiden varjostama, niinpä polttava aurinko ei aiheuttanut syyskuisessa 30 asteen helteessä ongelmia. Maisemat olivat upeat.

Viimeiset pari kilometriä reitti kulki Parco San Pellegrinon puiston halki. Hiekka/savipohjainen polku oli mukava kävellä. Veikkaan, että sateella polku on liukas.

Alla kartta reitistämme. Kuvasta näkyy, että noin 7 km:n kohdalla kävelimme hieman harhaan. Yhteensä aikaa kului noin 3 h, josta kävelyä reilut 2 tuntia. 

lähteitä

Madonna di San Luca – Parco San Pellegrino reittiohje Alltrailsissa
https://www.alltrails.com/trail/italy/emilia-romagna/meloncello-madonna-di-san-luca-parco-san-pellegrino

Walking in Bologna: The Portico and the Sanctuary of San Luca
https://bolognauncovered.com/2019/01/18/walking-bologna-portico-san-luca/

Madonna di San Luca Wikipediasa
https://en.wikipedia.org/wiki/Madonna_di_San_Luca,_BolognaBologna’s Portico di San Luca, the Longest in the World
https://www.italymagazine.com/dual-language/bolognas-portico-di-san-luca-longest-world

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.