Kenen muna kestää – Hyl Egg Drop Challenge

Lukion fysiikan työkurssilla annoin oppilaille tehtäväksi rakentaa laskeutumisalus, jonka avulla voi pudottaa kananmunan toisesta kerroksesta ehjänä alas. Välineeksi annoin heille kaksi muovikassia, 3 m narua, 10 klemmaria ja kolme pahvikuppia, viisi A4 arkkia ja seitsemän imupilliä. Kaikki munat säilyivät ehjänä ensimmäisestä pudotuksesta. Lopullinen paremmuus ratkaistiin aluksen keveyden perusteella. Lopuksi ryhmät raportoivat oman aluksensa suunnitteluprosessin ja lopputuotoksen.

Ohessa kappale erään ryhmän raportista: ”Mielestäni kananmunan pudotuskilpailu oli aivan mahtava päätös fysiikan työkurssille. Saimme kilpailla toisiamme vastaan ja luoda oman rakennelman käyttäen samoja välineitä, kuin muutkin ryhmät. Vaikka kaikilla oli käytössään samat välineet, rakennelmista tuli aivan erilaisia. Meidän ryhmämme onnistui työssä muuten hyvin, paitsi, että rakennelmasta tuli liian painava. Työn voisi tehdä joka vuosi fysiikan työkurssilla, se on hauska ja samalla kilpailuhenkisempi työ kuin aikaisemmat mittaukset.”


Idean leikkiin sain Huntsvillen Spacecampilta, jonne OPH minut joskus lähetti. Silloin ideana oli pohdiskella Marsiin suuntautuvaa tutkimusretkeä ja laskeutumista sinne. Meillä Mars oli koulun piha ja muna edusti avaruusmatkailijaa.

Lisää kuvia https://goo.gl/photos/hqh8tu24Wk1wixwK6

Työohje oppilaille

Kenen muna kestää – Hyl Egg Drop Challenge

Suunnittele laskeutumisalus, rakenna se  ja pudota oma munasi luokan ikkunasta siten että se ei mene rikki. Kevyin rakennelma voittaa mikäli muna säilyy ehjänä. Raportoi.

Säännöt

Kolmen oppilaan ryhmät. Saatte itse luoda ryhmänne.

Jaan teille kaksi muovikassia, lankaa pari metriä, kolme pahvikahvikuppia, 7 mehupilliä, 10 klemmaria ja viisi A4 arkkia.

Suunnitelkaa laskeutumisalus ja kirjoittakaa siitä raportti. Kaavakuvia, valokuvia mukaan. Tässä kannattaa tehdä tutkimustyötä. Raporttiin sisällytetään kertomus pudotustestistä, kuvia, videota, …

Ennen pudotusta muna ja  laskeutumisalus punnitaan. Alus pudotetaan paviljongin toisen kerroksen portailta pihalle ja ollaan varovaisia.

Ryhmät tuovat oman munansa aluksessa luokkaan, jossa tarkistetaan säilyikö muna ehjänä vai ei. [edit. Tuomari tulkitsi paikan päällä oliko muna ehjä pudotuksen jälkeen sillä oppilaat vaativat uusia pudotuskertoja].

Pisteytys

  • Raportin maksimipistemäärä on 100 pistettä. Raportti palautetaan ennen deadlineä. Jos se on myöhässä niin pistemäärä puolitetaan.
  • Jos pudotustestissä muna säilyy ehjänä niin siitä tulee 100 pistettä. Jos ei niin 0 pistettä tai jos alus ei putoa lähimmän planeetan pinnalle saakka. Jos tuuli vie koko systeemin esim. talon katolle tai lintu kaappaa sen matkalla tms. niin 0 p.
  • Rakennelman keveys tuottaa pisteitä seuraavasti. Ne ryhmät joilla muna säilyi ehjänä laitetaan paremmuusjärjestykseen laskeutumisaluksen keveyden mukaan. Paras saa 100 p., toiseksi paras 80 p. jne. Näiden jälkeen tulevat munansa rikkoneet ryhmät ja pistevähennys on 20 sijoituksen mukaan. Toki miinukselle ei mennä.

Näin ollen maksimipistemäärä on 300 p ja minimi 0 p.

Lähteitä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: