Koronavirus – mallintamista GeoGebralla

[14.3.20 Katso uusi artikkeli Korona GeoGebra-kirjasta.
9.3.20 Viimeisin päivitys Korona – GeoGebra -sivulla https://www.geogebra.org/m/yw9yfa68 , jouduin luomaan uuden kopion, vanha meni rikki päivityksen yhteydessä.]

Tutkitaan koronaviruksen ajallista kehittymistä GeoGebran avulla. Käytän tässä linlog -menetelmää, jonka esittelin artikkelissani nimeltä Miksi kuvaajissa esitetään tietoa logaritmisella asteikolla? Tavoitteena on tuottaa GeoGebra-Materiaaleihin sivu tai ehkä GeoGebra-kirja liittyen aiheeseen.

Luodaan appletti kuolleisuuteen liittyen. Worldometers-sivustolla on taulukko, jossa näkyy päivittäinen kuolleisuus. Käsittääkseni kyseinen sivusto tuottaa luotettavasti tiedon ”virallisista” lähteistä.

Koska taulukossa viimeinen päivä on ylinnä, niin haluan kääntää taulukon arvot toisinpäi siten, että vanhin päiväys on ylhäällä. Toisaalta suora kopioiminen ja sijoittaminen ei toimi aivan täydellisesti, niin tässä välissä käytän apuna Google Sheets-taulukkolaskentoa. Tavoitteena on tuottaa GeoGebralla taulukko, jota on helppoa päivittää tulevaisuudessa, vaikkapa kerran viikossa.

Tässä tutkin pelkästään koko Maailman tilastoa, en keskity yksittäisiin valtioihin. Eri valtioihin liittyvä data löytyy sivustolta John Hopkins CSSE -sivulta. Aiheesta kiinnostuneen lukijan kannattaa tutustua tuohon!

GeoGebralla Google Sheetsin avustuksella

Kopioin sivulta https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-toll/ päivittäisen kuolleisuustaulukon Chrome-selaimella, loin uuden Google Sheets-taulukon ja sijoitin taulukon arvot B1 soluun. Lisäsin päivän järjestysnumeron vasempaan sarakkeeseen kirjoittamalla luvun 1 viimeiselle riville A-sarakkeessa ja 2 soluun toiseksi viimeisessä sarakkeessa. Valitsin nuo luvut ja vedin kahvasta ylöspäin. Lopulta järjestin koko taulukon A-sarakkeen mukaan. Muokkasin sarakkeiden otsikoita siten, että ne ovat solujensa sisällä samalla rivillä poistamalla rivinsiirtoja (muutoin GeoGebraan tulee ylimääräisiä rivejä). Kopioin taulukon Sheetsistä ja sijoitin GeoGebran taulukkolaskentaan.

Tässä artikkelissa käytän GeoGebra 6 -ohjelmaa, sillä tavoitteenani on tuottaa appletti, joka toimii verkkoympäristössä ja jota on helppo ylläpitää suoraan Internetin kautta. Samalla opin paremmin GeoGebra 6:n ominaisuuksia. Tosin näiden artikkeleiden kirjoittaminen on haastavampaa, sillä GeoGebra 6:ssa kopiointi on usein haastavaa.

Perinteisesti valitsisin alueen A1:A23 ja Cmd-näppäin pohjassa (Windowsissa Ctrl) C2:C23 ja loisin niistä pistelistan. Nyt haluan varautua ja haluan valita pisteitä myös tulevaisuutta varten. Niinpä käytän komentoa Solualue kirjoittamalla syöttökenttään

pv = Solualue(A2,A1000)
-> {16, 15, 24,….

ja

kuolleet = Solualue(C2,C1000)
-> {16, 15, 24, …

Taas opin uutta, taulukkolaskennan alueen saa suoraan listaksi kirjoittamalla alkusolu:loppusolu.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Pessimisti kun olen, niin varaudun vajaaseen kolmeen vuoteen tässä tarinassa. Toivottavasti näin ei käy. Kun tässä vaiheessa katsoo listaa pv, niin siinä näkyy luvut {1, 2, …, 35}. Kun lisään arvon 36 soluun A37, niin pv-lista muuttuu muutoksen mukaisesti {1, 2, …, 35, 36}. Näin voi tulevaisuudessa helposti lisätä lukuja taulukkoon siten, että ei tarvitse aloittaa joka kerta alusta, jos taulukko muuttuu.

Tässä vaiheessa kiinnostaa miltä kuolleisuus näyttää kuvaajana. Jotta kuvaajassa ei näkyisi kaikille pisteille nimiä, niin pitää vaihtaa asetuksista ”Nimeäminen pois”.Luodaan pistelista nimellä linlin (oletuksena nimeksi olisi tullut l1) komennolla

linlin = (pv, kuolleet)

-> {(1, 16, …

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Kuvaaja näyttää, että Maan laajuinen kuolleisuus on vähentymässä. Tai sitten tuossa alkuperäisessä datassa on jotain vikaa. Tyyliin jokin iso valtio ei jaa tietoa tai tieto tulee viiveellä tai ….

Jos kuitenkin varaudutaan siihen, että jossain vaiheessa tapahtuu jotain pahempaa.

Tutkitaan, miltä kasvu näyttää, kun otetaan logaritmi kuolleitten määrästä ja luodaan pistelista piirtoalue2:lle. Se saadaan näkyville hampurilaisvalikon Näytä -> Piirtoalue 2 ruksilla.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Jos haluat, että kuvaaja syntyy Piirtoalueelle 2, niin klikkaa ensin siihen ja

linlog= (pv,lg(kuolleet))
-> {1, 1.2, (2, 1.18), …

Jos pisteet eivät mene oikealle piirtoalueelle, niin valitse linlog  hiiren oikealla painikkeella ja Lisäasetuksista Piirtoalue2.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Tähän tarinaan liittyvä GeoGebra-tiedosto löytyy osoitteesta https://www.geogebra.org/m/vns8jfeg

Tällä hetkellä tuo kuolleisuus ei näytä pahalta, palataan aiheeseen myöhemmin.

Linkit

Worldodometer Data https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-toll/

Data isommassa mittakaavassa https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

GeoGebra-tiedosto, tulen päivittämään sitä noin viikoittain https://www.geogebra.org/m/vns8jfeg

Advertisement

2 Replies to “Koronavirus – mallintamista GeoGebralla”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: