Korona – Tartunnat Suomessa ja kuolleisuus koko maailmassa – GeoGebra -kirja

Kiinnitän tämän artikkelin blogini alkuun joksikin ajaksi. Päivitän tätä sivua muutaman päivän välein. Ilmoitan päivityksistä yms. Tarinaan liittyvä GeoGebra-kirja https://www.geogebra.org/m/v6jqtm9w

Tällä hetkellä GeoGebra-kirjassa on taulukot ”Kuolleisuus koko maailmassa” ja ”Tartunnat Suomessa”.

THL:n luvut julkaistaan puolen päivän jälkeen, joten päivitän appeja iltapäivällä.


31.3.

Päivitin maailman luvut. Kasvukerroin ei jurikaan muuttunut. Loin uuden Suomen kuolleista, en saa sitä vielä lisättyä GG-kirjaan, pitää odottaa, että palvelin päivittyy. En laittanut sinne nollia, näin saan päivitettyä sovitukset helpommin (nollasta ei voi ottaa logaritmia). https://www.geogebra.org/m/yjqrpgpu En päivitä enää Suomen tartuntalukuja, niistä kun on niin ristiriitaisia lukuja.

28.3.

Päivitin koko maailman kuolinluvut. Nyt kuolleita on 3271. Kasvukerroin on noin 1,17. Pohdin vielä mitä teen Suomen luvuilla. THL:n sivuilta on haastavaa löytää tietoa aiheesta. Nytpä he ovatkin muuttaneen avoimen datansa raja pinnan, pitänee opiskella tuota.

17.3.

Lisäsin eilisen luvut taulukkoihin, maailmalla 641 kuollutta Suomessa 47 uutta todettua tapausta. Nyt minun summani (318) poikkeaa yhdellä THL:n luvuista (319).

16.3.

Eilinen tartuntamäärä Suomessa oli 31. Näissä luvuissa näkyy testaamisessa tapahtunut muutos. Tällä hetkellä eksponentiaalisen kasvun päivittäinen kasvukerroin näyttäisi olevan noin 1,3. Maailman laajuinen kuolleisuus nousi tosi paljon. Eilen kuolleita oli 686.

15.3.

Päivitin luvut. Suomessa tartuntojen määrä pieneni 30:een. Syy taitaa olla muutoksissa miten testejä tehdään esim Helsingissä ja Uudellamaalla.

14.3.

Tein Suomen tartunnat appletin kokonaan uusiksi. Luvut otin THL:n Ajankohtaista-sivulta. Valitsin pisteitä alkaen päivämäärästä 3.3. Silloin oli ensimmäisen kerran tartuntoja yli kaksi. Tein näihin pisteihin kasvusovituksen ja suoran sovituksen linlog-pisteihin. Pisteet näkyvät kuvissa sinisinä. Tällä hetkellä eksponentiaalisen kasvun päivittäinen kasvukerroin näyttäisi olevan noin 1,4.

Vihdoin sain omat lukuni täsmäämään THL:n lukuihin. Lisäsin sen ensimmäisen tapauksen Lapista taulukkooni ja korjasin pari virhettä. Tosin THL:n Ajankohtaista uutisten yksi luku ei vastaa saman päivän arvoa heidän omassa kuvaajassaan.

13.3.

Päivitin tämän päivän luvut. Käytin THL:n ilmoittamia lukuja. Suomen tilanteesta tulen käyttämään THL:n sivuilla olevia lukuja. Kumma, kun he eivät jaa taulukoitua dataa omilla sivuillaan. Noissa GitHub-luvuissa ja Suomessa esitetyissä luvuissa on pieniä poikkeamia.

12.3.

Loin uuden taulukon aiheesta koronatartunnat Suomessa. Loin samalla uuden GeoGebra-kirjan. Siinä on tällä hetkellä tuo appletti sekä aiemmin tekemäni materiaali koronakuolleista koko Maailmassa.

https://www.geogebra.org/m/v6jqtm9w

Pyrin päivittämään näitä vähintään viikottain, joskus useamminkin.

Lue aiheeseen liittyvät aiemmat tarinat

Koronavirus – mallintamista GeoGebralla

Miksi kuvaajissa esitetään tietoa logaritmisella asteikolla?

Advertisement

2 Replies to “Korona – Tartunnat Suomessa ja kuolleisuus koko maailmassa – GeoGebra -kirja”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: