Julkaisin kesäkuussa tarinan aiheesta ”Kevään 22 yo-kirjoitusten tuloksien korrelaatiomatriisi Pythonilla”. Tuotin syksyn yo-tuloksista samat matriisit. Edelleenkin vaikuttaa siltä, että ei-matemaattiset reaaliaineet ovat kovasti esillä, kun pohditaan, minkä aineen tulos korreloi parhaiten ylioppilaskokeen kokonaismenestymisen kanssa.
Linkit tässä tarinassa käytettyihin tiedostoihin ja koodiin löytyvät tarinan lopusta.
Korrelaatiomatriisi
Syksyllä 22 ylioppilaita valmistui 4466 kappaletta, onnittelut heille. Käytin matriisin tuotossa samaa koodia, kuin kesäkuun tarinassani. Loin taulukon, jossa oli vain oppilaiden puoltoäänien summa (yht) ja eri kirjoituksista saadut arvosanat (”a” = 2, ”b” = 3, …, ”l” = 7) . Poistin taulukosta sellaiset aineet, joita oli kirjoitettu alle 100 kertaa. Loin korrelaatiomatriisin siten, että mukaan laskettiin vain ne aineparit, joissa vähintään 20 oppilasta oli kirjoittanut kyseiset aineet. Lisäsin oikeaan reunaan kaksi saraketta. Sarakkeelle ”∑r2” laskin korrelaatiokertoimien neliöiden eli selitysasteiden summan ja sarakkeelle ”yli .6” laskin niiden korrelaatioden lukumäärän, jotka olivat suurempia kuin 0.6.

Mikäli haluat tuottaa itsellesi erilaisia tuotoksia, niin valmis koodini kommentoituna löytyy Colabista, linkki on Lähteet-luvussa.
pari kommenttia
Parhaiten ylioppilaan puoltoäänien määrää (yht) ennustaa tulkintani mukaan menestyminen evankelis-luterilaisen uskonnon yo-kokeessa (UE, r = 0.80). Biologialla (BI), filosofialla (FF) ja psykologialla (PS) korrelaatiokerroin on lähes sama 0,79. Kevään 22 ylioppilailla korkeimmat korrelaatiot puoltoäänien summan kanssa olivat: historia, evankelis-luterilainen uskonto, maantiede (GE) ja keskipitkä ruotsi (BB); r = 0.75.
Korkeimmat selitysasteiden summat syksyllä: biologia ∑r2 = 8.5, fysiikka (FY), historia, psykologia ja keskipitkä ruotsi ∑r2 = 7.1. Kevään ylioppilailla suurimat selitysasteiden summat olivat: biologia (Σr2 = 9), psykologia (Σr2 = 8.9) sekä historia ja keskipitkä ruotsi (Σr2 = 8.5).
Suurimmat aineiden väliset korrelaatiot olivat: yhteiskuntaoppi/biologia r = 0.82, keskipitkä ruotsi/lyhyt englanti (EC) r = 0.81 ja fysiikka/pitkä matikka (M) r = 0.78. Keväällä 22 suurimmat aineiden väliset korrelaatiot: elämänkatsomustieto/historia r = 0.82, elämänkatsomustieto/filosofia ja filosofia/uskonto r = 0.80.
Kesällä jotkut henkilöt olivat sitä mieltä, että kirjoitettujen aineiden lukumäärää olisi mielenkiintoista tutkia. Tein myös sitä varten oman taulukon, johon aineiden oikealle puolelle lisäsin sarakkeen lkm, johon laskin kirjoitettujen aineiden lukumäärän. Havaitaan, että lkm-muuttujan ja kokonaispistemäärän välinen korrelaatio on suuri 0.73, mutta lkm ei juurikaan korreloi minkään yksittäisen aineen kanssa.

Lähteet
Tähän tarinaan liittyvä koodi Google Colabissa
Aiemmat aiheeseen liittyvät artikkelit blogissani
Ylioppilaslautakunnan tiedostot
Tähän käytetty tiedosto löytyy ytl:n sivulta https://www.ylioppilastutkinto.fi/tietopalvelut/tilastot/koulukohtaisia-tunnuslukuja
sieltä löytyy linkki myös oppiainekoodeihin ja miten tiedostojen nimet on koodattu. Itse tiedosto on osoitteessa https://www.ylioppilastutkinto.fi/ext/data/FT2022SD3001.csv
