Wien tiedehenkilöitä – Gödel, Freud, Schrödinger, Popper, Meitner ja Boltzmann 

Pari viikkoa sitten vierailimme Wienissä. Aika pömpöösi kaupunki. Kävin kuvailemassa paikkoja, jotka liittyvä muutamiin paikallisiin henkilöihin. Wittgensteiniin liittyvät kohteet menivät ohi ja pari Gödel-kohdetta + Boltzmannin hautamuistomerkki jää seuraavaan kertaan.

Modernin taiteen museossa mumokissa oli Willi Kopfin pieni veistos ”Form”, jossa pallo on jaettu mielenkiintoisella tavalla. Pitänee tehdä tästä oma GeoGebra-versio joskus. Tuosta tuli myös ajatus jatkaa tuota jakoa eteenpäin.

Hotellissamme (Graben Hotel) oli asunut joskus näköjään joku kirjailijakin.  Kulttuurihistoriallinen museo oli upea ja myös pömpöösi (kenenköhän selkänahasta nämäkin talot/palatsit on tehty). Upeita maalauksia menneisyydestä. Brueghelin ”Babelin torni” oli tietysti nähtävä, minua eniten ihastutti ”Lasten leikit”. Lukijan tehtäväksi jää laskea kuinka monta lasta kuvassa on ja mitä leikkejä he leikkivät.

Kesällä 1930 Kurt Gödel loi todistuksen mielestäni kaikkein kauneimmalle matematiikan totuudelle. Elokuun 26. päivänä hän kertoi lauseesta ystävilleen Cafe Reichsratissa, nykyisin Sluka-kahvila. Seuraavana vuonna ihmiskunnalle julkaistiin ”Über formal unentscheidbare Sätze der Principia Mathematica und verwandter Systeme”. 

Kaupungilla kulkiessa sattui joskus silmiin talojen seinissä ja kaduissa muistolaattoja, jossa kerrottiin juutalaisten karmeasta kohtalosta tässäkin kaupungissa tapahtuneista kauheuksista toisen maailmansodan aikana.

Freudin koti/museo oli hieno, siellä oli myös aiheeseen liittyvä pieni surrealistisen taiteen museo. Jonkun verran piti kävellä, että löysimme Schrödingerin kotitalon. Siellä on varmaankin syntynyt ajatuksia kvanttimekaniikasta ja sen tulkinnoista. Onkohan siellä vielä tänäkin päivänä eläviä ja/tai kuolleita kissoja?

Wienin yliopiston sisäpihaa ympäröi käytävä, jossa on patsaita menneistä merkkihenkilöistä. Sieltä löytyi päitä: Freud, Schrödinger, Popper, Meitner (tupakka on sensuroitu) ja Boltzmann. Minusta mielenkiintoista on, että Lise Meitner (uraanin halkeamisen keksijä, kokeellinen fyysikko, ) ja Schrödinger (kvanttimekaniikan kehittäjä, teoreetikko) ovat vastakkaisilla puolella käytävää.

Cafe Sacherin aamupala oli kallis ja Sacherkakku kuiva, toki Egg Benedicte oli upea. Beldevere oli pömpöösi ja Klimtin ”Suudelma” kaunis. Klassinen musiikki pienessä salissa, jossa Mozartkin on soittanut, oli upea kokemus. Akustinen livemusiikki on OK.

Kaikki kuvat tähän tarinaan liittyen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: