Kirjat 2023

Päivittelen tätä sivua pikkuhiljaa vuoden myötä, sitä mukaa kun kirjoja tulee luetuksi. Joskus näytin näitä oppilailleni, kun kannustin heitä lukemaan kirjoja. Laitan tämän artikkelin blogin alkuun noin puolivuosittain.

Mick Herron. Luupäät. Trilleri. Jackson Lamb -sarjan ensimmäinen osa. Katsoin kaksi ensimmäistä ”Slow Horses” kautta Apple TV:ltä ja ihastuin tarinaan. Kylmän sodan veteraanivakoilija johtaa osastoa, johon on koottu MI5:ssä mokailleita agentteja. Joku kaappaa äärioikeistolaisryhmä pakistanilaispojan ja uhkaa katkaista häneltä pään. Loppujen lopuksi Lambin sankarit ratkaisevat uhkaavan tilanteen. Tykkäsin.

Nick Herron. Nukkuvat leijonat. Trilleri. Jackson Lamb -sarjan toinen osa. Neuvostoliiton aikaisia nukkuvia agentteja, kuvitteellisia venäläisiä vakoojia ja ehkä tuleva merkittävä vaikuttaja Venäjältä saavat aikaan sekavan tilanteen. Kuka huijaa ketä ja miksi? Tykkäsin tästäkin, nyt pitää pitää taukoa tästä tarinasta.

Jokke Häsä, Johanna Rämö. Johdatus abstraktiin algebraan. Tietokirja. Lukaisin tämän, jotta oppisin oikeita merkintätapoja ja suomenkielisiä sanoja, kun kirjoittelen tarinoitani blogiin. Hyvä perusteos yliopistoalgebraan. Ymmärsin osan kirjan sisällöstä. Paljon hyviä esimerkkejä.

Greg Egan. Diaspora. Science fiction. Tämä kirja taitaa olla kaikkein matemaattisin scifi, jonka olen lukenut. Osa tulevaisuuden ihmiskunnasta on siirtänyt tajuntansa tietokoneen muistiin. Heille selviää, että joskus tulevaisuudessa Linnunradalla tulee tapahtumaan katastrofi, joka tuhoaa heidät. Niinpä pitää lähteä evakkoon.  Tarinassa on niin paljon syvällistä matematiikkaa ja fysiikkaa, että suuri osa menee pienen pään yli. Pidin kovasti tästä kirjasta, joku saisi kääntää tämän suomen kielelle.

John Le Carré. Vielä yksi tehtävä. Trilleri. Kenttäagentti palaa Lontooseen ja saa johtaakseen pienen toimiston. Hän saa uuden ystävän sulkapallonharrastuksen myötä. Lopulta joku paljastuu kaksoisagentiksi ja lopussa joku toimii oman moraalinsa mukaisesti. Hyvä, niin kuin melkein kaikki Le Carrét.

Philip K. Dick. Uneksivatko androidit sähkölampaista? Science fiction. Uusi käännös klassikkokirjasta oli hyvä. Nykyhetken tekoälykeskusteluteemaan sopiva tarina. Tällä kertaa minulle keskeiseksi teemaksi nousi se kuinka televisio/uskonto/yhteiskunta/sähköiset laitteet ohjelmoivat Deckartia ja hänen vaimoaan. Taidan taas lähiaikoina katsoa elokuvan, tosin sehän on aika paljon eri tarina samoilla teemoilla. Tämän blogin otsikon alla oleva teksti on käännetty: ”Sähkölaitteillakin on oikeus elää. Niin surkeata kuin sellainen elämä onkin.”

John Le Carré. Viimeinen henkäys. Trilleri. Le Carrén viimeinen kirja. Taas etsitään petturia ja lopulta löydetään. Tässä ei oikein tapahtunut mitään. Minusta aika tylsä juttu. 

James A. Corey. Leviathan Falls. Science fiction. Expanse-sarjan yhdeksäs osa. Vihdoin sain tämän sarjan luettua. noin 4500 sivua upeaa scifiä. Tässä viimeisessä kirjassa Rocinanten miehistön avulla ihmiskunta pelastuu. Tykkäsin erityisesti ihan viimeisestä luvusta, jossa kerrotaan miten tulevaisuudesta. Tulee jotenkin tyhjä olo, kun jätän tämän tarinan. 

Rósa & Björk. Satu Rämö. Dekkari.Tutkittavana on kaksi murhaa. Syyllinen löytyy ja  Hildurin ja Jakobin tarinat jatkuvat. Tämä tuli luettua aika nopeasti, oli niin mukaansatempaava kirja. Tosin alussa takaumina hyppivä tarina ärsytti jonkin verran. Kirjoita Satu äkkiä se kolmas.

Hannah Stepney. Thinking in Pandas. How to Use Python Data Analysis Library the Right Way. Tietokirja. Kirja selittää aika syvällisesti Pandas-kirjaston toimintaa. Kirja keskittyy aika paljon kuvailemaan sitä, mitä koodin takana tapahtuu ja miten ohjelman toimii tehokkaimmin. Nyt tajuan paremmin, mitä olen ennen tehnyt väärin koodissani.

Randall Munroe. What if? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions. Tietokirja. xkcd-sarjakuvan kirjoittajan kirja, joka vastaa tieteen avulla älyttömiin kysymyksiin. Pari lemppariani: ”Mitä tapahtuisi, jos yrittäisit lyödä pesäpalloa, jonka nopeus on 90% valon nopeudesta?” tai ”Mitä tapahtuisi, jos alkuaineiden jaksollinen järjestelmä tehtäisiin kuutioista, jotka koostuvat kyseisistä alkuaineista.” yai Mitä tapahtuisi, jos keräisit yhden moolin myyriä (mole of moles) yhteen kasaan. Opin kirjasta esimerkiksi sen, että maailman kaikkien tietokoneiden yhteenlaskettu laskentakyky (MIPS:eissä laskettuna) ohittaa kaikkien ihmisten aivojen neuronien laskentatehon vuonna 2036 tai toisella tavalla laskettuna se tapahtui jo 2004.


Kirjat 2022
Kirjat 2021
Kirjat 2020
Kirjat 2019
Kirjat 2018
Kirjat 2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: