Kirjat 2022

Päivittelen tätä sivua pikkuhiljaa vuoden myötä, kun kirjoja tulee luetuksi. Joskus näytin näitä oppilailleni, kun kannustin heitä lukemaan kirjoja. Laitan tämän artikkelin blogin alkuun noin puolivuosittain.

Tänä vuonna lukemistani kirjoista parhaimmat olivat suomalaisia. Paras kirja oli Tommi Kinnusen Pimeät kuut. Tykkäsin kovasti myös Rämön Hildurista, Karilan Pienen hauen metsästyksestä ja Niskakankaan Roihusta.

Marcus Chown, Äärettömyys kämmenellä. Tietokirja. 50 lyhyttä artikkelia luonnontieteistä. Monissa jutuissa on jonkinlainen hämmentävä totuus, vaikkapa se, että kehossani syntyy tänään noin 300 miljardia solua. Ihan luettava kirja, ei vaadi lukijalta sen kummempaa osaamista, toki jotkut jutut ovat aika hankalia ymmärtää, jos aihetta ei ole aiemmin opiskellut.

Tyrskyn myrsky! Johdatus kapteeni Haddockin manauksiin, toim. Pasi Heikura. Tietokirja. Haddockin kiroukset selitettynä aakkosjärjestyksessä. Tärkeä lähdeteos. Löysin pari uutta/vanhaa manausta tyyliin Juhanin Mullisaukko. Miksiköhän kirjassa ei ole ”Turskan perkeet”? Tästä saan paljon sanottavaa oppilailleni viimeisillä oppitunneillani.

James A. Corey, Babylon Ashes. Science fiction. Expanse-sarjan kuudes osa. Tässä kirjassa soditaan Vapaan laivaston ja  Maan liittolaisten välillä. Rocinanten miehistö uusine jäsenineen tekevät sankaritekoja ja paha saa palkkansa. Pakko lukea se seitsemäskin.

Tohtori Mustajärvi, otaksun. toim. Tina Finn, Pauli Mustajärvi. Tietokirja, äänikirja, lukija Pauli Mustajärvi. Pauli/Pate kertoo sanoittamistaan lauluista Popedalle ja omille soololevyilleen. Samalla käydään läpi pitkähkö ura. Tuli mieleen, että kyseessä on Jekyll/Hyde-tarina. ”Repe ja Lissu” tai ”Silirimpsis Hei” on kirjoitettu Patelle ja ”Veljeni Anton” Paulille. Tämä toimi äänikirjana, Pate osaa Ikurin murteensa.

Jari Tervo, Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa. Historiallinen romaani. Luin tämän iPadistä, toimi ihan hyvin. Mikael Agricolan tarina, mukana myös Martti Luther, Kustaa Vaasa ja Iivana Julma. Kirjailijalle on jäänyt kakkapissavaihde päälle tätä kirjoitettaessa. En tykännyt.

Juhani Karila, Pienen hauen pyydystys. Romaani. Ehkä tulevaisuuden Lappiin sijoittuva myyttinen romaani. Pääosissa hauki, poliisi, kalastaja, näkki, peijooni, … Ihan sekopäisen hyvä kirja. Tykkäsin. Suosittelen.

Reijo Mäki, Sulhasmies. Dekkari. Kaksi Varekselle läheistä naista murhataan. Huumeiden salakuljetusta, moottoripyöräjengejä, unia, ryyppäämistä. Ihan hyvää koronaluettavaa.

Éduard Louis, Ei enää Eddy. Romaani. Nuoren pojan kasvutarina 90-luvun ranskalaisessa köyhässä perheessä. Rankkaa tekstiä kiusatuksi tulemisesta, oman seksuaalisuuden hakemista/löytämisestä, köyhyydestä, sukuraitteista, … Eipä juurikaan voi sanoa viihdyttäväksi kirjaksi. Luettava kyllä.

Anna-Leena Siikala, Itämerensuomalaisten mytologia. Tietokirja. Hieno ”tieteellinen” kirja näillä kulmakunnilla asuvien kansojen myyteistä ja mytrologioista. Opin taas lisää maailman syntytarinoista ja muinaisista jumalistamme.

Kalirur Rahman, Python Data Visualization Essentials Guide. Tietokirja. Hyvä opas datan visualisoinnin avuksi. Tämä kirja auttaa ymmärtämään, miten Pythonin Pandas, Matplotlib, Seaborn, Plotly ja Numpy -kirjastot toimivat kuvaajien tuottamisessa. Aika hyvä lähdeteos.

Orson Scott Card, Wakers. Science fiction. Uuden trilogian aloittava tarina. Tarinassa on nuoria klooneja, joilla on kyky hypätä eri aikajanoihin. Nuorten rakastavaisten kuhertelumenot tekevät tästä sopivan kirjan teineille.

Robert Coover, piirrokset Art Spiegelman, Katukyttä. Science fiction. Pieni avantgarde tarina vanhasta poliisista, robottipoliiseista ja tekoälystä itsemuuntautuvassa kaupungissa. Tykkäsin, pitää tutustua tarkemmin tähän Cooveriin. Kirjassa oli kohta, joka sopii nyky koulumaailmaankin. ”Johtolangat oli säilötty pilvitietokantoihin irroitettuina asioihin sekaantuvista ihmisistä ja tarpeesta ratkaista yhtään mitään. Tietokannan kasvattaminen muuttui tärkeämmäksi kuin sen käyttäminen.”

James A. Corey, Persepolis rising. Science fiction. Expanse-sarjan seitsemäs osa. Rocinanten sankarit alkavat pikku hiljaa vanhentua. Uusi/vanha vihollinen hyökkää ja valtaa Aurinkokunnan. Onneksi lähes kaikki sankarimme ovat vapaana aloittamaan kapinaa. Vähän alkaa samantyyppiset juonenkäänteet toistumaan kirjasarjassa. Enää kaksi tiiliskiveä jäljellä, taitaa kirjasarjan loppuunsaattaminen mennä ensi vuodelle.

Tuomas Niskakangas, Roihu. Trilleri. Jännittävä tarina, poliittista juonittelua ja vallankumousuhkaa Suomessa. Kirjasta tuli mieleen Dan Brownin kirjat. Jotkin juonen käänteet tuntuivat vähän kaukaa haetuilta. Tykkäsin tosi paljon, hieno esikoisteos. Luen varmasti tekijän seuraavankin kirjan.

Satu Rämö, Hildur. Dekkari. Islantilainen poliisi saa apurikseen suomalaisen. Murhia, Islantia ja poliisityön kuvausta. Pakko lukea koko trilogia. Tykkään Rämön tavasta viedä tarinaa eteenpäin sekä siitä, että kieli on helppoa lukea. Luin tämän iPadin näytöltä muutamassa illassa.

Robert Coover, Huck lännen mailla. Villin lännen tarina. Mahtava tarina Huckleberry Finnin seikkailusta aikuisiällä Villissä lännessä. Kertomus hyvistä ja huonoista ystävistä, intiaaneista, kullankaivajista, elämästä ja kuolemasta. Mukana on myös huonoksi ihmiseksi muuttunut Tom Sawyer. Tämä on hyvä kirja.

Tommi Kinnunen, Pimeät kuut. Romaani. Vanhan luokanopettajan selviytymistä pienessä koulussa. Tätä lukiessa tuli monta tuttua ajatusta omilta kouluvuosilta. Vaikka tarinan tapahtumat olivat sodanjälkeistä aikaa, niin moni opettajuuteen ja koulubyrokratiaan liittyvä juttu oli ihan tätä päivää. Vasta vähän aikaa eläkkeellä olleelle opelle tämä tarina meni välillä miltei tunteisiin. Loistava kirja.

Eugen Helligel, ZEN ja jousella ampumisen taito. Tietokirja. Miksi ihmeessä noin kaksikymppisenä ymmärsin tämän tyyppisiä kirjoja paremmin. Toki tällaiset kirjat lopulta muuttivat minut skeptikoksi. Pitihän tämäkin lukea koska harrastan jousiammuntaa. Tällä hetkellä olen jousiammunnassa sillä tasolla, että tähtään maaliin, en itseeni.

Marko Ahonen, Ensimmäinen askel. Science fiction. Tämän lukemiseen on kulunut useampia vuosia. Mökkikirja, joka on aina välillä ollut kateissa. Maata hallitsee kaksi suurta korporaatioita, ihmisiä manipuloidaan, silloin tietysti tarvitaan kapinallisia. Ihan mielenkiintoinen tarina, loppu jotenkin hyppäsi liian eri tasolle.

Thomas Lingefjärd, Mathematics and Statistics with GeoGebra, WolframAlpha and Python. Tietokirja. Hieno kirja, jossa esitetään, miten noilla ohjelmilla/ohjelmistoilla ratkaistaan erilaisia matemaattisia ongelmia. Opin paljon uutta tätä lukiessani. Hyvä lähdeteos nykypäivän matikan opettajille. Kirjoitin tästä arvioinnin Dimensioon, se julkaistaneen 2003 vuoden alkupuolilla.

Brian Johnson, The Lives of Brian: A Memoir. Tietokirja. Brianin itse lukema äänikirja lapsuudesta ja ajasta ennen menestystä. Kirjan viimeisissä luvuissa Brian kertoo miten hän liittyi bändiin ja osallistui Back in Black albumin tekoon. Upea tarina, varsinkin Brianin geordiemurre on mukavaa kuunneltavaa.

Valo, M. John Harrison. Science fiction. Kvanttitietokoneajan avaruusooppera. Miljoonia vuosia sitten eläneiden muukalaisten teknologiaa.  Kvanttifyysikko, joka murhaa naisia. Nainen, joka on integroitunut avaruusaluksen älyksi ja taistelee muita aluksia vastaan 14-ulotteisessa avaruudessa. Seksiä, väkivaltaa, avaruussotaa. Minun älylleni vähän liian monimutkainen kirja. 

Ben Orlin, Muutos on ainoa vakio – differentiaali- ja integraalilaskennan viisaus hullussa maailmassa. Tietokirja. Ostin tämän syksyn MAOL-päivillä, samalla sain Benin omistuskirjoituksen kirjaan. Kirjassa kerrotaan tarinoita, jotka liittyvät derivaattaan ja integraaliin. Ben pyrkii välttämään tekstissään kaavoja, vaikka kyllä niitäkin kirjasta löytyy. Kirja painottaa sitä, että differentiaali- ja integraalilaskenta ei pelkästään ole algebrallisia laskutemppuja, vaan kyseessä on jotain paljon syvällisempää, mikä pitäisi ottaa huomioon matikan opetuksessakin.  

Tuomas Niskakangas, Miekka. Trilleri. Jatkoa kesällä luetulle Roihulle. Ilkeä juoni, jonka tarkoituksena on saada aikaan sekasortoa ja poliittista muutosta pakolaiskriisin ja oikeistopopulismin avulla. Jännä tarina ja taas meni viimeiset 100 sivua yhdeltä istumalta, kun oli pakko päästä loppuun. Kirjan viimeiset luvut olivat aika julmia.

Inazo Nitobe, Bushido. Tietokirja. Viime vuosisadan alussa kirjoitettu kirja samurai-etiikasta. Mielenkiintoinen tarina, ainakin historialliselta kannalta. Kuinkahan tuo ritarillisuus näkyy tämän päivän Japanissa?

James S. Corey, Tiamat’s Wrath. Expanse sarjan kahdeksas kirja. Rosinanten sankarit jäivät edellisessä kirjassa eri teille. Protomolekyylin avulla ihmiskuntaa hallitseva Laconian aurinkokunta menettää voimansa taistelussa hyviä kapinallisia vastaan. Lopussa Rosinanten alkuperäinen miehistö palaa alukseensa ainakin osittain muuttuneena. Tässä kirjassa tarinaan ilmestyy elämänmuoto, joka tuhosi protomolekyylin luoneen kulttuuriin. Enää yksi kirja jäljellä.

Tuomas Kyrö, Mielensäpahoittajan rakkaustarina. Romaani. Kyllä en juurikaan ole lukenut rakkausromaaneja, ehkä muutaman. Välillä nauratti, lopussa melkein itketti. Taidan joskus lukea jonkin muunkin Mielensäpahoittajan.


Kirjat 2021
Kirjat 2020
Kirjat 2019
Kirjat 2018
Kirjat 2017

Advertisement

One Reply to “Kirjat 2022”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: