Kirjat 2021

Päivittelen tätä sivua pikkuhiljaa vuoden myötä, kun kirjoja tulee luetuksi. Joskus näyttelen näitä oppilailleni, kun kannustan heitä lukemaan. Laitan tämän blogin alkuun noin neljännesvuosittain.

Vuoden kirja oli Andy Weirin Project Hail Mary. Hyvänä kotimaisena kakkosena Tuomaisen Jäniskerroin.

Edwin Abbott Abbott, Tasomaa. Science fiction. Kirja on kirjoitettu 1884. Luin tämän muistaakseni matikan laitoksen kirjastossa 1980-luvun alussa englanniksi. Kirjaa lukiessa tuli muistumia sen ajan juttuihin. Kirja on aika sovinistinen/rasistinen, kertojan eli tasomaan neliön viktoriaaninen maailmankuva ei mene tänä päivänä läpi, ellei sitä tulkita satiiriksi. Itse asiassa kirjan esipuhe pehmentää viestin satiiriksi. Tässä kirjassa taidetaan ensimmäisen kerran pohtia mahdollisuutta, että maailmassa voisi olla useampia ulottuvaisuuksia kuin kolme. Löysin kirjastostani A.K. Dewdneyn toimittaman kirjasen A Symposium on Two Dimensional Science and Technology vuodelta 1980. 

Kjell Westö, Tritonus. Romaani. Kapellimestari rakennuttaa saaristokuntaan huvilan. Hän tutustuu naapuriinsa, joka on amatöörikitaristi paikallisessa bändissä. Molemmat miehet murehtivat menetettyjä rakkauksiaan. Kirjassa on paljon henkilöitä ja paljon musiikkiin liittyvää tarinaa.

Neil Gaiman, Coraline. Lasten kauhufantasiaromaani. Kuulin tästä Ylen Kirja vs. leffa radiohjelmassa. Pakkohan tämä oli lukea. Sopinee hyvin 10-18 vuotiaille. Minäkin tykkäsin. Pieni tyttö menee oven läpi toiseen todellisuuteen. Nokkeluudellaan ja rohkeudellaan hän hoitaa homman kotiin.

A.K. Dewdney, The Planiverse. Science fiction. Tietokonenörtit professorinsa johdolla kohtaavat 2D maailman luomansa tietokoneohjelman sisällä 1980-luvulla. Arde-nimisessä maailmassa he tutustuvat tasomaailmassa elävään henkilöön nimeltä Yndrd ja hänen avustuksellaan tasomaailman rakenteeseen, eliöihin, tieteeseen ja teknologiaan. Suosittelen kaikille 3D maailmassa eläville matemaattisten aineiden opettajille.

Kazuo Ishiguro, Me orvot. Romaani. Omituinen kertomus orvoksi jäävästä pojasta, josta tulee salapoliisi pakkomielteenään löytää kadonneet vanhempansa. Lontoo ja Shanghai ovat tapahtumapaikkoina ja aika ennen toista maailmansotaa on kuvattu tyylikkäästi. Tarina eteni sen verran sujuvasti, että luin tätä ihan mielelläni. Jotenkin tästä kirjasta jäi omituinen fiilis. Tykkäsin.

Rosa Liksom, Everstinna. Romaani. Naisen monologi elämästään fasistina ja sotilaan vaimona. Huima kirja, raaka mutta kiinnostava. Meänkieli antaa tarinalle vielä oman fiiliksensä. Kiinnostaisi tietää millainen Annikki Kariniemen ja eversti Oiva Willamon elämä oikeasti oli. Pitääpä taas kaivaa jostain esiin Rosan kirjoja.

Aldrin Yim, Claire Chung, Allen Yu. Matplotlib for Python Developers. Tietokirja. Opas Pythonin Matplotlib-kirjaston käyttöön. Ei ihan aloittelijan kirja. Hyvät esimerkkikoodikirjastot helpottavat opiskelua. Tämä jää koneelleni lähdeteokseksi. Nyt osaan paremmin piirtää kuvaajia Pythonilla ja käyttää Jupyter Notebookeja.

Rutger Bergman, Hyvän historia. Tietokirja. Kirjassa Rutger pyrkii osoittamaan, että ihminen on perimmiltään hyvä. Hieno kirja ja ajatus, mutta tämän tyyppisten tietokirjojen hankaluus on siinä Rutger keskittyy omaa mielipidettä tukeviin esimerkkeihin ja jättää vastakkaista ajattelua tukevat esimerkit vähemmälle huomiolle. Silti olen Rutgerin kannalla, ihminen on hyvä.

Matti Rönkä, Uskottu mies. Dekkari. Viktor Kärppä on jo hieman vanhempi mies. Hänen kaverinsa jäämistöstä etsitään muistitikkua, jota kaipaa useampikin eri taho. Seikkaillaan Karjalassa ja Helsingissä. Tämä on hyvä, niin kuin kaikki Röngän Kärppätarinat.

Timo Kalevi Forss, Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin Dynamo. Tietokirja. Kirjassa esitetään renesanssimiehen tuotanto ja elämä. Hyvin kirjoitettu elämänkerta. Pitää kuunnella lisää Leavingsien levytyksiä.

Reijo Mäki, Soopeli. Dekkari. Poptähti on kadonnut ja Vares selvittää. Tarina etenee aika hitaasti. Loppu oli jo vauhdikkaampaa menoa. Ei innostanut, vähän tekemällä tehty.

Lotte & Søren Hammer, Saastat. Dekkari. Viisi pedofiiliä murhataan julmasti. Vanhahko rikosylikomisario Simonsen joutuu käyttämään hieman epäilyttäviä keinoja tapauksen ratkaisemisen apuna. Luettava kesädekkari.

Andy Weir, Artemis. Science fiction. Seikkailu Kuun pinnalla. Päähenkilö salakuljettaja Jazz osallistuu isosta rahasta rikolliseen toimintaan ja on tappaa kaikki Kuussa asuvat. Onnellinen loppu. Tykkäsin. Pidän Weirin tavasta kuljettaa tarinaa ja lisätä kovaa tiedettä tarinan sekaan. Toki Yksin Marsissa oli parempi.

Ian Stewart, Flatterland. Science fiction, tietokirja. Tässä seikkailussa alkuperäisen Tasomaakirjan sankarin lapsenlapsi pääsee matkustamaa matematiikan ihmemaailmaan nimeltä Mathiverse. Kirja käy myös oppikirjaksi erilaisiin geometrioihin, topologiaan, erilaisiin fysiikan teorioiden tuottamiin matemaattisiin malleihin jne. Vaatii lukijaltaan hieman matematiikan ja fysiikan tietoutta.

Antti Tuomainen, Jäniskerroin. Dekkari. Vakuutusmatemaatikko saa potkut ja perii huvipuiston. Edesmenneen veljen pelivelat saavat aikaan sotkun. Kirja on hyvin kirjoitettu, useamman desimaalin tarkkuudella. Huumori on välillä kieroa. Tykkäsin paljon, pitää lukea lisää Tuomisen kirjoja.

Peter Høeg, Norsunhoitajien lapset. Romaani. Pappispariskunnan lapset yrittävät estää vanhempiensa rötöstelyjä. Viihdyttävää luettavaa, 14-vuotiaan jalkapalloilijan minämuotoinen kertomus on hauska välillä.

Arttu Tuominen, Hyvitys. Dekkari. Porissa tapahtuu terrori-isku homoravintolaan. Pertheongelmainen poliisi ja hänen transkollegansa (hänelläkin on ongelmia) ratkaisevat rikoksen sankarillisesti. Helppoa matkalukemista lentokoneessa. Toinen (Antti) Tuominen vaikuttaa kiinnostavammalta kirjailijalta.

Andy Weir, Project Hail Mary. Science fiction. Mies herää muistinsa menettäneenä raketissa. Pikku hiljaa selviää, että hän on fysiikan opettaja matkalla pelastamaan Maan tuhoutumiselta. Weirin tarinassa on mukavasti tiedettä, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa yms. Tykkäsin tosi paljon. Kaikkien fysiikan opettajien tulisi lukea tämä kirja :o)

Massimiano Bucchi, Newtonin kana – tiede keittiössä. Tietokirja. Filosofista pohdiskelua keittotaidon ja luonnontieteiden välisistä suhteista. Tämä kirja ei ole mielestäni kovinkaan mielenkiitoinen.

Antti Tuomainen, Hirvikaava. Dekkari. Jäniskerroin trilogian toinen osa. Vakuutusmatemaatikon ja seikkailupuiston tarina etenee. Hauskaa mustaa huumoria. Eka kirja oli parempi. Pakko lukea kolmas kun se julkaistaan.

Walter Tevis, Musta kuningatar. 8-vuotias orpotyttö oppii pelaamaan shakkia. Lopulta parikymppisenä hän on maailmanluokan ammattilaispelaaja. Viihdyttävä urheilukirja, tarina vie mukanaan.


Kirjat 2020
Kirjat 2019
Kirjat 2018
Kirjat 2017

Advertisement

2 Replies to “Kirjat 2021”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: