Kirjat 2018

Juha Hurme, Niemi. Tietokirja Suomen ja Euroopan kulttuurihistoriasta 1800-luvulle saakka. Opettavainen, välillä hauska. Keskittyy paljon kansanrunouteen ja -musiikkiin.

Pentti O. A. Haikonen, Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Tietokirja tekoälytutkimuksen historiasta ja eri malleista. Filosofista pohdiskelua tietoisuudesta. Lopun ennuste tulevaisuudesta on aika synkkä. Mainostaa omaa HCR-malliaan, ei kuitenkaan selitä sitä kovin tarkasti. Mielenkiintoinen.

David Lagercrantz, Tyttö joka etsi varjoaan. Millenium -trilogian viides osa. On vauhtia ja vähän juttua geenien vaikutuksesta ihmiseloon. Taustalla piilottelee Lisbethin sisko, tarvitaan siis jatko-osa. Aika samantyyppinen kuin edelliset (tietysti). Loppu oli tyylikäs.

Paul Auster, 4 3 2 1. Romaani tai oikeastaan neljä tarinaa saman nuoren kasvusta 50-60-luvun New Yorkissa. Raivostuttava, mutta oli silti pakko lukea loppuun. Mielenkiintoista historiaa esim. Columbian yliopiston opiskelijamellakoista ja kansalaisuusliikkeestä yliopistoissa 60-luvulla. Saa olla viimeinen kirja (jonka luen), jossa kirjailija kertoja kertoo kirjailijan kehityskertomusta.

Michael Connelly, Julmat jäähyväiset. Dekkari. Eläkkeellä oleva poliisi Bosch etsii miljardöörin perillistä ja samaan aikaan selvittää kuka on sarjaraiskaaja. Ihan luettava kirja. Taidan joskus lukea tämän tekijän muitakin kirjoja.

Dan Brown, Alku. Trilleri. Tällä kertaa Langdon seikkailee Barcelonassa. Pohdiskelua luonnontieteellisen maailmankuvan ja uskonnon ristiriidasta. Himpun verran vähemmän pakoon juoksemista ja väkivaltaa kuin aiemmissa Brownin kirjoissa. Hyvä tarina, tykkäsin.

Cixin Liu, The Three Body Problem. Science fiction. Mahtava kiinalainen tieteiskirja. Tarinaa kulttuurivallankumouksen ajoista mahdolliseen tulevaisuuteen, jossa otetaan yhteyttä lähitähdellä asuvaan sivilisaation. Tässäkin kirjassa on teemana uskomukset/uskonnot ja perustutkimuksen tärkeys ihmiskunnan tulevaisuudelle.  Pakko lukea jatko-osat kohtapuoliin. Mennee Top 10 osastolle scifeistä.

J.L. Heilbron, Galilei. Elämäkerta. Tämän lukemiseen meni melkein vuosi. Yksityiskohtainen elämäkerta, joka perustuu valtavaan määrään lähteitä. Aika monta juttua on kerrottu eri tavalla aiemmissa lukemissani kevyemmissä elämänkerroissa. Sain tästä idean blogiartikkeliin. Nyt on taas hyviä syitä lähteä Firenzeen.

Reijo Mäki, Kakolan kalpea. Dekkari. Paras Vareskirja pitkään aikaan. Kaivosteollisuuden ahneutta ja Luumäkeläisiä epäsovinnaisia vitsejä käsittelevä tarina toimi. Jaksaa odottaa seuraavaa kirjaa pokkarina. Kirja jää mökin kirjastoon. Nimi taitaa olla olutmainos.

Cixin Liu, The Dark Forest. Science fiction. Three body problem-trilogian toinen osa. Nyt ollaan tulevaisuudessa 200-400 vuotta nykypäivästä ja ihmiskunnan tuho on lähes varma. Tarina olisi voinut päättyä tähän. Tämä tarina on huikea. Menee Asimovin, Cardin ja Stephensonin tasolle. Tässä osassa taistellaan Aurinkokunnassa, avaruusoopperaa.

Bruce Dickinson, Omaelämäkerta. Loistava tarina laulajasta, säveltäjästä, miekkailijasta, kirjailijasta, elokuvakäsikirjoittajasta, lentäjästä, opettajasta, luennoitsijasta, oluen panijasta, radiojuontajasta ja syövästä parantuvasta taiteilijasta. Bruce on todellinen renessanssi-ihminen. Hän pitää uusien asioiden oppimisesta.

Cixin Liu, Death’s End. Science fiction. Three Body problem-trilogian viimeinen osa. Tarina jatkuu. Maailmankaikkeus loppuu lopussa. Siinä välissä matkustetaan ulos Aurinkokunnasta valon nopeudella. Ei tätä voi kuin kehua. Tuli vähän haikea olo kun tarina loppui. Huomasin juuri, että trilogian eka osa Kolmen kappaleen probleema on käännetty suomeksi. Kustantaja on Aila & Co.

Tommi Kinnunen, Pintti. Romaani. Tarina Jussista, hänen siskoistaan ja lasitehtaasta sodanjälkeisessä Suomessa. Kirjan henkilöt ovat lasinhauraita. Loppu tekotaiteellinen. Kinnunen kirjoittaa mukava lyhyitä ja selkeitä virkkeitä. Tykästyin kappaleeseen, joka päättyy: ”Menneiden ja tulevien välissä seisovat kolmannet: he, jotka osaavat elää vain yhtä päivää kerrallaan. He ovat ihmisistä onnellisimpia.

Olli Jalonen, Taivaanpallo. Historiallinen romaani. Kaunis pienen pojan kasvutarina Saint Helenan saarella syntyneestä pojasta, josta tulee Sir Edmund Halleyn oppipoika Englannissa. Paljon ajatuksia uskosta, oppimisesta, uskonnosta, tiedon luonteesta ja kokeellisuudesta luonnontieteissä. Tykkäsin.

Mikko Moilanen, Viikinkimiekat Suomessa. Tietokirja. Mielenkiintoista tietoa miekoista. En lukenut kovin tarkasti. Paljon kuvia kirjailijasepästä ja miekoista. Olisin kaivannut enemmän karttoja löydöistä. Olen nähnyt noita miekkoja monessa Euroopan museossa.

Ben Bova, Kuunnousu. Science fiction. Lähes kokonaan Kuuhun sijoittuva aika simppeli tarina, jossa on juonittelua ja tappamista rikkaan perheen jäsenten välillä. En aio lukea jatko-osaa.

Ilkka Remes, Vapauden risti. Trilleri. Suomi meinaa hävitä Venäjälle, mutta ei sittenkään. Tyypillinen Remes, pahikset on Venäjältä, tyhmät vasemmistopoliitikoita  ja oma apu on paras.

Taavi Soininvaara, Neljäs valtakunta. Trilleri. Aika realistisen tuntuinen tarina. Maahanmuuttajia, terroristejä, mafiaa ja pahoja oikeistopoliitikkoja. Soininvaara on minusta parempi kuin Remes.


Tulipa luettua paljon kirjoja tänä vuonna. Kuuden viikon sairauslomalla on osasyynsä kirjojen määrään. Parasta tänä vuonna oli Cixin Liun The Three Body trilogia.

2017 kirjat

Advertisement

3 Replies to “Kirjat 2018”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: