Tähdet ja Avaruus-lehden sivuilla on mielenkiintoinen artikkeli liittyen Tongan tulivuorenpurkauksen paineaaltoon, joka kuului/näkyi mittausdatassa täällä Pohjan perukoillakin.
Artikkeliin liittyvän kuvaajan ja animaation tietojen pohjalta voi päätellä kuinka kaukana vaikkapa Helsingistä tai Ivalosta tulivuoren purkaus tapahtui. Itse asiassa mittaustiedot määrittävät myös purkauksen paikan. Teinpä tästä tehtävän lukiofyysikoilleni.
Tehtävä
Oletetaan, että tiedämme Suomen pituuden (tai esim. etäisyys Utsjoelta Helsinki tai Ivalo – Maarianhamina) ja Maan säteen suuruuden, niin päättele kuinka kaukana Maan pintaa pitkin Tongan tulivuoren purkaus tapahtui. Mihin aikaan se tapahtui?
Oheisessa artikkelissa on animaatio ja painekuvaajat. Esitä siisti ratkaisu perusteluineen. Etsi itse tarvittavat tiedot.
Arvioi tuloksesi virheen suuruutta ja mistä mahdollinen virhe johtuu. Tarvittavia kaavoja:
nopeus v = matka/aika, ympyrän kehän pituus = 2* pii * säde
Hei,
Erinomainen tehtävä lukiolaisille. Ohessa kaksi tarkempaa kuvaajaa sääasemilta. Ensimmäinen kuvaaja näyttää ensimmäisen aallon, toinen kuvaaja toisen. Kuvaajista on suodatettu pois hitaat paineen muutokset, ja ne on siirretty pystysuunnassa suunnilleen kunkin sääaseman leveysastetta vastaavalle tasolle. Tällöin aallon eteneminen kellonaikoineen erottuu selvemmin. X-akselille on merkitty päivän numero (16) ja kellonaika UTC:nä. Kuvia voi vapaasti käyttää oppilaita varten!
Ystävällisin terveisin,
Lauri Kangas, fyysikko itsekin. 🙂
TykkääTykkää